Slik unngår du fullstendig kaos før, under og etter flyttingen.
Skal du i gang med flytting til ny bolig, men er usikker på hvor du skal begynne og hvordan flyttingen kan bli så smertefri som mulig? Det aller første du bør gjøre er å sette en tidsplan og kjøpe godt med flytteesker. Noen som er gode å bære, og ikke for store, slik at de ikke blir for tunge. Banankasser er gratis og kjekke å frakte. Et annet godt flyttetips er å pakke ned de tingene du ikke trenger før du er i nytt hus først.
Før du begynner nedpakkingen, bør du ta deg tid til å vurdere hva som kan kastes, resirkuleres, gis bort og selges. Tenk over om du faktisk har hatt bruk for det du rydder i de siste ti årene, og om det hadde vært deilig å bare bli kvitt det. Trenger du hundre kjøkkenhåndklær og åtte sengesett til hver dyne? En annen ting du bør gjøre mens du går gjennom alt, er å visualisere det nye huset med tingene du har i dag. Er det noe som ikke passer inn lenger, kan du like gjerne kvitte deg med det i dag. Dropper du denne opprydningen i forkant, tar du gjerne vare på disse unødvendige gjenstandene i den nye boden – og der forsvinner de aldri fra.
Det er ingen hemmelighet at lister over alle gjøremål bidrar til en organisert og oversiktlig flytteprosess. Lister gjør at du får ro i topplokket, og du får inkludert alle i alt du tenker på og som må gjøres. Deleger oppgavene på listene dine, og la alle krysse av når de er ferdige. Det gir god oversikt og ansvarliggjør alle. Det er et pluss at alle som er med på flyttelasset vet at det er en million ting å huske på, gjøre og tenke over. Det spiller ingen rolle om listene er i en egen flyttebok med egne overskrifter, digitalt eller på en notatblokk – så lenge listene blir brukt.
Innpakningen noe av det viktigste ved hele pakkingen. Det er overraskende enkelt å få ødelagt gjenstander i en flytteprosess, så legg ekstra tid og energi i innpakningen. Gå til innkjøp av flytteesker, silkepapir og papp til «etasjeskille» i flytteeskene. Du bør ikke undervurdere avispapir, god taping og ekstra polstring, men husk at avispapir kan avgi trykksverte, så vær konsekvent med hva du bruker det til.
I små og ikke overfylte esker bør du bruke silkepapir og boblepast. Når du skal begynne å pakke, bør du sortere alt etter rom og størrelse. Sorter for eksempel mindre gjenstander sammen, som baderomsartikler i poser i samme flytteeske. Teip fast løse deler, eller legg løse deler til møbler og elektronikk i merkede ziplock-poser. Det er så ergerlig å mangle en del til gardinstangen eller et ben til sofaen. Prøv også å flytte ting som hører sammen i samme eske.
Husk å merke eskene etter hvert som du pakker, slik at ikke bare du men også flyttehjelpere kan sette eskene i riktig rom. Vær konkret og merk eskene med store A4-ark og sprittusj, som «kjøkken», «bad i 2. etasje», «foreldresoverom» og «utebod». Du kan også velge å gi kjøkkeneskene grønn lapp, stuen rød lapp, soverommet blå lapp, etc. Da slipper du å åpne alle eskene når du leter. Merk gjerne ting som skal inn i samme skuff som den kom fra, med for eksempel «skuff nr. 3 i kommoden». Flytteesker med knuselig innhold bør markeres godt.
Mange velger å gjøre alt selv under flytting, ofte med hjelp av venner og familie, men har du mulighet til å hyre et flyttebyrå, er dette helt klart anbefalt. Man undervurderer gjerne hva som kreves av en i anledning en flytteprosess. Det er spesielt tidskrevende, og krever energi og nøye planlegging. Den gjennomsnittlige nordmann flytter såpass sjeldent, at det er verdt pengene å benytte seg av hjelp til denne prosessen. Tenk på det som en investering istedenfor en kostnad, for å bevare både sinn, tid og fokus på andre viktige ting i hverdagen.
Hva er fordelen med flyttebil? Ett lass og én kjøretur – mest sannsynlig. Det er tidsbesparende og verdt pengene.