Tid for å ta tak og rydde i boden? Her er guiden til å finne ut hva du skal beholde og hva du kan kvitte deg med.
Det er noe som er veldig rart med boden. For selv om vi gjerne rydder og kaster et par ganger i året – så er det like fullt når vi skal i gang igjen. Klær som kan være kule i den rette anledningen, interiør som bare trenger et malingsstrøk for å bli fint igjen, bestemødrenes fineste porselensdekktøy, utstyr, leker….
Og så står vi der med det vanlige dilemmaet: Hva skal vi beholde og hva skal gis bort eller kastes?
Det er mange som synes det er vanskelig å holde orden i boden. Det blir satt i annen rekke, fordi det ikke er der vi får gjester, og er ikke der vi oppholder oss i hverdagen, så vi merker ikke rotet på kroppen.
Når det kommer til å rydde i boden, er hjertesukket lett gjenkjennelig hos de fleste. Det er jo så utrolig kjedelig å rydde ting på plass etter å ha brukt det! Skrutrekkeren skal hit, skjøteledningen kveiles og henges på plass, hekksaksa skal henge innerst i kroken, men foran den står jo murerbøtta og kosten, og da orker vi ikke. Da slenger vi det bare inn i boden og lukker døra. Mange har mest sannsynlig heller ikke brukt tid til å se over alt i ett for å se hva man har, eller brukt penger for å ha hyller og oppheng som er best mulig tilpasset behovet. Hyllene er ofte avleggs møbler fra hjemmet, og det blir ganske halvveis.
Struktur er viktig når du skal rydde i boden. Her finner du gode råd for å gjennomføre det på best mulig måte:
Er du for rask kan det gjøre litt vondt. Gi deg selv noen uker, og se over tingene du sliter med å avgjøre skjebnen til, en gang til. Det vil føles lettere da. Rådfør deg gjerne med andre!
For å begrense minne-samlingen kan du bruke et esketriks. Sett av to esker til hver av familiemedlemmene. En eske til babyklær, og en annen en med ting, minner, brev eller favorittleker. Er det ikke plass til mer i esken? Da må du enten bytte ut en ting, eller la være å spare på den. Det er utrolig rart hvor mye du etter en tid finner ut at det ikke er så viktig å spare på likevel.
Prat sammen med de du bor med, hvis man er flere. Hvis du uttrykker hvordan den overfylte boden plager deg, og hvordan du ønsker å ha det, samtidig som du lytter til det de andre har på hjertet, så blir det lettere til et familieprosjekt. Dette sikrer at familien har et felles system i boden som alle forstår og bruker.
Så var det motivasjonen til å gå i gang, da. Den er ikke alltid så lett å finne. Men stort sett handler all rydding om å ta seg sjøl i nakken, og noen ganger til og med bruke noen feriedager på det. Da blir det sammenhengende dager og mer ordentlig innsats og resultat deretter. Og gjør du det skikkelig sparer du deg for mye irritasjon og stress rundt rot.
Hvordan kan vi klare å beholde den ryddige boden? Det kan du hvis du klarer å lage en god planlegging for riktig plassering og oppbevaring, oppnå et mål om å eie færre ting, og ende opp med et system alle som skal rydde på plass skjønner. Og finne en aldri så liten dæsj selvdisiplin i minuttene etter at jobben er gjort, sesongen er over og ting skal legges på plass.