3 tips mot farlige bakterier på kjøkkenet

Vi har naturlig rundt oss millioner av bakterier og de er essensielle for vår helse. Hjemmene våre skal derfor ikke være helt bakteriefrie – men noen enkle tips kan bidra til å redusere veksten av sykdomsfremkallende bakterier på kjøkkenet.

1. Det er lettere å holde rent, enn å rengjøre

Ja, overskriften sier det akkurat som det: Det er mye lettere – og ikke minst tidsbesparende, å holde ting rent når du først har rengjort. Det vil si å vaske over overflater rett etter bruk og tørke bort søl så fort det forekommer noe.

Overflater og redskaper som brukes under matlagning skal alltid være rene. Det er spesielt viktig at kniver og skjærefjøler er rene ettersom disse er i kontakt med råvarer som kan spre bakterier. Bruk gjerne ulike skjærefjøler til grønnsaker og kjøtt. Husk også at den som har blitt benyttet til kjøtt bør vaskes på høy temperatur og med såpe.

Også kjøleskapet er viktig å holde rent. Gamle rester og råtne råvarer kan ødelegger friske matvarer. Vask derfor kjøleskapet med jevne mellomrom, mens en grundig hovedrengjøring kan gjøres 3-4 ganger i året. En påminnelse kan være å vaske kjøleskapet hver gang sesongen endrer seg.

2. Bytt vaskeklut og kjøkkenhåndkle ofte

Det er flere potensielle steder det kan samles opp bakterier på kjøkkenet, men verstingen er kanskje vaskekluten og kjøkkenhåndkle. Spesielt kluten brukes ofte til å tørke bort både det ene og andre – og man vet ikke hva de andre i familien har brukt den til. Derfor er det lurt å bytte den ofte.

Hvor ofte det er nødvendig hjemme hos deg, kommer an på hvor mye den blir brukt. Men i en travel husholdning der det lages mye mat vil det kanskje være behov for å bytte kjøkkenkluten et par ganger i uken. Vask den brukte kluten ved minst 60 grader. Også kjøkkenhåndkle brukes flittig – ofte til å tørke hender etter at man har vasket dem, men kanskje også for å tørke serviset og kjøkkenredskaper. Bytt derfor også denne regelmessig.

Engangskluter er et alternativ

Syns du det er vanskelig å holde kontroll på hva kluten ble brukt til sist, kan engangskluter være et godt alternativ. Jif Easy Wipe engangskluter er fremstilt av 100 prosent cellulose og er helt fri for plast. Klutene fjerner fett og flekker effektivt. Dermed er det lettere å holde overflatene på kjøkkenet rene og du slipper å tenke på ekkel fuktig lukt fra kjøkkenkluten.

I tillegg til engangskluter for kjøkken, finnes det egne kluter for toalett og bad, samt speil og glassoverflater.

3. God håndhygiene

Vi er flinke til å vaske hendene etter toalettbesøk, men hvor ofte husker vi å vaske hendene mens man står på kjøkkenet og laget mat? Det er viktig å være bevisst på alt man tar i når man lager mat, for hendene våre er det perfekte transportmiddelet for bakterieoverføring.

For å unngå at det skjer er god håndhygiene viktig. Sørg derfor for å vaske hendene godt før du begynner med matlaging, og bruker mobil eller iPad til å finne gode oppskrifter, bør du vaske over disse også.

Vask hendene

Kan det bli overdreven håndvasking mens man lager mat? I grunn ikke. Det er alltid lurt å være i nærheten av en vask når man håndterer mat. Mattilsynet anbefaler å vaske hendene før man setter i gang, etter pauser og mellom forskjellige arbeidsoppgaver. Bruk alltid såpe og rennende, lunkent vann når du skal vaske hendene. En skikkelig håndvask bør vare i minst 30 sekunder.

Få flere tips: