Den store vaskeguiden: Slik vasker du badet

Renhold handler om både hygiene og trivsel, og selv om det ikke er den mest spennende jobben så må den bli gjort. Velger du ofte å utsette rengjøringen av badet? Vi deler våre beste tips for en effektiv storrengjøring av bad.

Vaske badet riktig. Bilde.

Støv, såperester, hår, kalk og en hel masse bakterier i dusjkabinett og do. Ja, det kan virke som et mareritt å vaske badet og mange velger derfor å utsette jobben så lenge som mulig. Bestem deg for å gjøre det – før det blir en krise, og sammen får vi jobben gjort.

Fjern tekstiler før du skal vaske badet

Før du setter i gang med storrengjøringen er det viktig å fjerne alle tekstiler du måtte ha på badet, for eksempel gardiner, dusjforheng og teppe om du eventuelt har det. Håndklær bør også byttes ut et par ganger i uken – spesielt om du har barn i huset.

Vaske dusjen

Hvordan kan dusjen bli skitten når jeg dusjer med såpe og vann, tenker du kanskje, men likevel opplever du at det legger seg et kalkbelegg nederst i dusjkabinettet. Det kan være litt av en jobb å skrubbe bort belegget hvis du ikke bruker riktig vaskemiddel.

Spray Jif Baderom på dusjkabinettet og vent noen minutter før du skyller av. Dersom du rengjør fra inne i dusjen, eller har et dårlig ventilert bad, kan det være ubehagelig å spraye for mye. Da kan du sprute direkte på en klut i og vaske over dusjkabinettet. Skyll av med dusjhodet eller tørr klut når du er ferdig.

Vaske fliser på badet

Hvis du føler at baderomsflisene ikke blir skikkelig rene, kan årsaken være at du bruker feil type vaskemiddel. Mange sparer badet til sist når de rengjør huset, og det kan virke som en gode idé å bare bytte ut det skitne grønnsåpevannet med rent før vask av fliser på badet – men det er det ikke.

Det er nemlig slik at om du vasker med et såpeprodukt på fliser, vil det etterlate seg et fettlag på flisene. For å få de rene må du bruke et syntetisk vaskemiddel som Jif Allrent eller Jif Engangsvåtmopp Baderom. Da unngår du skjolder samtidig som du fjerner fett og baderomsmuss.

Vaske toalett

De proffe mener at toalett bør vaskes i en viss rekkefølge, og du vil vel ikke være noe dårligere? Start med å påføre Jif WC Power Gel i selve doskålen og våtsonen slik at gelen kan virke mens du vasker videre.

Deretter begynner du å vaske det som er minst skittent. Nedtrekksknapp, lokk, cisterne, sete og kant under setet kan vaskes med en fuktig mikrofiberklut. Husk å brett den flere ganger for å få rene overflater å vaske med.

vaske toalett

Nå bør Jif WC Power Gel ha fått nok tid til å virke og du kan vaske godt nede i skålen med toalettbørsten. Rist vannet godt av børsten og lukk setet før du trekker ned.

Husk at dobørsten ikke skal brukes andre steder enn toalettet, og at den også trenger en vask. Det holder nemlig ikke å bare skylle den i vann når du trekker ned. For å ha en ren dobørste som rengjør som den skal ved neste bruk, bør den jevnlig desinfiseres med klor. Sørg også for at dobørsten er tørr når den ikke er i bruk.

Vaske vasken

Også vasken trenger en liten rengjøring i blant. Håndsåpe, sminke og sminkefjernere, barberskum og skjeggstumper kan bli liggende i vasken som et skittent belegg. Baderomssprayen vil effektivt fjerne kalk og smuss, og etterlate en skinnende ren vask.

Husk berøringspunktene

Håndhygiene er en viktig faktor for å holde seg frisk, derfor bør du vaske alt det man tar på ofte. Berøringspunkter som knotter, dørhåndtak, lysbrytere og vannkran bør tørkes over med en ren mikrofiberklut.

Et siste tips

Du vet kanskje at tannbørsten bør byttes hver tredje måned – og når du bytter din neste spar på den gamle. Den kan nemlig brukes til å fjerne skitt rundt kraner, sluk i vasken og dusjen, samt rengjøring av fugene.

Før i tiden var det vanlig at husmødre vasket badet en gang i uken, men det er ikke alltid nødvendig. Hvor ofte du bør vaske badet varierer fra hjem til hjem, hvor mange som bruker badet og hvordan det brukes. Lykke til med rengjøringen!